U bent bezoeken nummer

 

                                                         

 

            40 Jarig jubileum

               6 September 

 

Na veel voorbereiding te treffen was daar de dag.Het 40 jaar bestaan van Luctor et fermento.Allereerst de samenkomst bij de bierbrouwerij Emelisse in Kamperland.Na ontvangen te zijn door de voorzitter Wim Mulder kon er op het terras worden genoten van een heerlijk kopje koffie en een Zeeuwse lekkernij, een overheerlijke Zeeuwse bolus.Eenmaal compleet gingen we de brouwerij in voor een kennismaking met het Emelisse bier.De eigenaar vroeg zich grappend af wat een wijnmakers gilde bier kwam proeven. Zo raar is dit niet, beide drankjes worden met evenveel passie en plezier vervaardigd.Dit is daarom ook een zeer goede gemeenschappelijke deler.In de hal hebben we ons met zijn allen opgesteld rond de twee koperen ketels.In deze ketels worden de ingrediënten gemengd en gekookt.Zo vertelde de eigenaar in het kort een beetje geschiedenis over de brouwerij, het proces en hetsucces van het bier.Jaarlijks produceerden ze nu 2000 hectoliter en dit groeit gestaag verder.Na deze uitleg was het moment daar om de biersoorten te proeven.Drie soorten totaal verschillend van smaakAls eerste werd een Emelisse blond I.P.A van 6.8% van de tap geschonken.Het tweede biertje dat werd geschonken was de Emelisse black I.P.A. van de fles.Het derde en laatste biertje dat werd geschonken was de Emilisse Creme brulee stout. Tijdens het proeven kregen we heerlijke hapjes en kwam de zon ons ook even verwelkomen.Ik denk dat ik kan en mag zeggen dat we trots mogen zijn op dit mooie Zeeuwse product.Van Kamperland naar Kortgene.Na de excursie bij de brouwerij van Emelisse worden we zeer vriendelijk ontvangen op de boerderijvan Sietse StinsHier vielen we werkelijke met ons gat in de spreekwoordelijke boter.Als welkomstdrankje een zelfgemaakte cider van Gert Goedegebure, genoeg gezellige plekjes om tezitten.Aan alles was gedacht. Tenten, statafels, sfeervolle verlichting, muziek, mooie bloemstukjes op tafelen eten in overvloed.Het ontbrak aan niks. Jong en oud samen in een super mooie tuin op een werkelijk ideale locatie.De speech van Wim Mulder werd met volle interesse beluisterd.Het Gilde is opgericht op 30 november 1974 als “Wijnkring Zeeland” op een bijeenkomst vanwijnliefhebbers en makers, in de Christelijke MAVO in Vlissingen. Er bestond toen nog geen landelijkeFederatie. Het Gilde-embleem van de leeuw met wijnfles in een gistingsfles bestaat al vanaf de oprichting en ook “Luctor et Fermento”, bestaat al vanaf de oprichting. De grote belangstelling vanuit Zuid –Beveland deed Jan Janse het jaar daarop al de opmerking maken dat er ook maar eens in Zuid-Beveland vergaderd moest worden. Dat werd in Amicicitia in Kloetinge en later in de Vroone in Kapelle. Uiteindelijk zijn we na een 2-tal verhuizingen op de huidige lokatie aan de Molevate terechtgekomen en tot volle tevredenheid kan ik zeggen.Door de jaren heen zijn er met regelmaat wedstrijden georganiseerd.Op dit moment is ons wijngilde uitgegroeid tot een gerespecteerd aantal leden. Bij de start in 1974uiteraard begonnen met niets. In 2000 rond de 80 leden en nu, schrik niet, 110 leden. Daar zijn weerg blij mee. Dit hebben we vooral te danken aan een groot aantal vrijwilligers die zich steedsopnieuw belangeloos inzetten voor het Gilde. Om te beginnen bij de presentaties. Ging dat in debeginjaren in Goes nog met paard en wagen waarbij wijn werd uitgedeeld, tegenwoordig gebeurt datop braderieën, jaarmarkten en andere festiviteiten die publiek trekken.Het Gilde was en is, steeds zeer actief in het organiseren van Gildekeuringen, thema-avonden,cursussen, projectwijnen, Appelpersdagen in oktober, waarbij er op topdagen bijna 3000 literappelsap werd geperst, workshops cider maken likeuren maken, reisjes en niet te vergeten de BBQen het kerstdiner.Inmiddels zijn ook de mensen gearriveerd die overdag het wijngilde met volle overgave enenthousiasme hebben vertegenwoordigd op de braderie in Rilland.Hopelijk gaat dit weer veel nieuwe en leden en wijnmakers opleveren.De BBQ's gingen aan en de mosselpan werd verwarmd.Tijdens het heerlijke eten werd er veel gelachen, gepraat en genoten van eigen gemaakte wijnen en likeuren.Ook wordt er natuurlijk volop besproken welke wijntjes er dit afgelopen jaar gemaakt werden, alsproef op de som konden deze ook heerlijk worden genuttigd van elkaar. Ook nieuwe ideeën voor het komende wijnjaar werden gedeeld. Als onervaren wijnmaker is het zeer aanstekelijk om de reeds opgedane ervaring van de ervaren wijnmakers tot je te nemen. De kennis en het enthousiasme wordt rijkelijk gedeeld.Naar mate de avond vorderde werden de terras verwarmers aangestoken.Een gezellige kring rond de vuurkorf.Er werd genoten van het moment. Het was een fantastische dag.Bedankt voor de geweldige organisatie en veel succes toegewenst voor de vele jaren die nog komengaan met nog meer leden!!.

 

Joke