U bent bezoeken nummer

Cursus wijnmaken 2017

Wij gaan leren wijn maken. Niet van druiven, maar van appels.Nee, geen cider, ECHTE wijn….We begeven ons naar het clublokaal van Luctor et Fermento, we zijn met twaalf mensen. Een hele ploeg verwante zielen: we houden allemaal van een glaasje, dat schept al direct een band.

Aandacht komen we niet tekort, er zijn wekelijks drie enthousiaste leraren aanwezig die ons passend onderwijs bieden. We leren over gisten, zouten, suikers en nog veel meer. Alle leerstof staat in een dik boek. Tijdens ons leren wordt de tekst in het boek geregeld besproken: staat alles in het boek in de juiste volgorde? Moet dit er bij en kan dat er uit?

Onze leraren zijn het niet op alle punten eens. Wij, stiekem met zijn tweetjes, hebben het over de Muppets. Eentje heeft het woord en de andere twee volgen de gang van zaken kritisch en met aanvullingen. Uiteindelijk zijn ze het weer eens, dus het komt allemaal dik voor elkaar.

Het zijn leerzame discussies, dat dan weer wel. Wat wij als cursisten allemaal met elkaar uitwisselen is beslist interessant te noemen. Tips en trics van het wijn maken, van het brouwen van ander lekkers, kortom: een slijter kan er veel van leren. Iemand van de groep heeft nog heel veel recepten en ook die worden gul gedeeld.

Dit alles speelt zich af vóór het proeven. Elke cursusavond worden we onthaald op heerlijk vloeibaar lekkers. We proeven wit, rosé, rood, cider en van één van de cursisten nog iets pittigers. Natuurlijk met heel kleine slokjes, want we moeten allemaal nog rijden. Toch valt op dat ook van kleine slokjes de tongen aardig los kunnen komen.

Wijn maken is een ambacht, een kunst misschien wel. Het begint allemaal heel prozaïsch in een natte tuin met heel veel appels, een hakselaar en een oude centrifuge. Heerlijk is het om met elkaar zo buiten bezig te zijn. Ook hier leren we weer veel over gist en voedingszouten, alles in een notendop, want het sap moet in de flessen en “aan de praat” gebracht worden. Natuurlijk gebruik je de theorie, maar er is veel gevoel bij nodig. Tijdens de praktijkopdrachten in het clublokaal is het een dolle boel. Hevelen zonder je halve fles leeg te drinken, tafels op elkaar stapelen om niet te hoeven bukken, een lekker kopje koffie erbij, Gezina die foto’s komt maken. Het is supergezellig, ontspannen en steeds weer voelen wij ons gesteund door onze geduldige leraren.

Dan nog even over het gilde: je voelt je vanaf het begin welkom, iedereen die je tegenkomt is royaal, vriendelijk en vooral heel erg enthousiast. Elke uitnodiging of aanbieding die van de leden komt is ook voor ons, simpele cursisten. De cursus is een aanrader. Wim en Gezina, Jan en Gert, ontzettend bedankt voor alles.

 

Andrea ter Riet