U bent bezoeken nummer

 

 

 

Februari – zelf likeur maken –maand

 

Ja, het logisch gevolg van een cursuswijn maken, is een cursus likeurmaken.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst hebben we spontaan besloten dat we de cursus likeurmaken zouden gaan volgen.

Ger Gabriël zou deze cursus geven, waar ?? in Krabbendijke !!!

Nou wil ik niet veel zeggen, maar als Zeeuws-Vlaming is dat toch wel op een haar na de provincie uit.

What the hack zou Bob Ross zeggen, we gaan het doen.

Samen met mijn neef(Jeroen), schoonzus(Koos) en Tomtom vertrokken we natuurlijk op tijd, want wie van ver komt is op tijd..

Ger begroette ons hartelijk en leidde ons naar de schuur, (toch wel fris in februari) maar wat een paleisje noemt Ger een schuur. Keuken, kachel, vriezer,computer en een hoop wijn, likeur, alcohol heeft hij daar staan. Wil ik ook wel, hahaha.

Nu blijkt dat de beste man een hele wijngaard heeft achter het huis, maar door de donkerte hebben we dat nog niet gezien.

Maar waar het om gaat, we gaan een likeur maken van sinasappel. Een soort cointreau.

Stap 1 werd de eerste les besproken en samen met een cursusboek, 1 liter alcohol van 92% en een emmer goede moed werden we, na een proefje van een kersenlikeur, huiswaarts gezonden.

Dat is toch bijna een uurtje rijden naar Terneuzen.

Die avond de fles alcohol nog op ontluchten gezet,voor het geval hij door de warmte zou gaan uitzetten en kans op klappen natuurlijk eeuwig zonde is.

Iedereen, ook de overige cursisten Wim,Jan,Gerda en Paul was aan de slag gegaan en les 2 was ook weer sneller voorbij dan we vooraf dachten. Ger had een Ouzo (een stevige in zijn alcohol) te proeven en die smaakte ons allen.

Nu hadden mijn neef en schoonzus ook al een eerder brouwsel op eigen beweging gemaakt wat ook werd geproefd, en ja eerlijk is eerlijk ook lekker.

Ben benieuwd wat het morgen gaat worden, stap 2 van afgelopen week zal wel worden besproken. Het maken van een invertsuiker en het sinasappelsap toevoegen.

Durf te wedden dat stap 3 ons brouwseltje helder maken is, want het is me een partij troebel….

Les 3 is proeven van de zelfgemaakte likeur, euh…. Oeps dat hadden we toch verkeerd begrepen , behalve Paul. Wat ook opmerkelijk was, dat we met ons zevenen 4 verschillende hoeveelheden hadden gemaakt, en ook verschillende sterktes.

Maar ja, het proeven zal wel voor de volgende week zijn, aangezien de likeur bij zes deelnemers nog thuis op de plank staat.

Maar ik had ook nog een belofte in te lossen nml.2 speciale whisky’s laten proeven. Waarvan de Highland Park wel 56% alcohol had.

Niet iedereen was gecharmeerd van dit speciale Islay brouwseltje, wat een erge jodium geur en smaak heeft.

Het was ook deze avond snel tijd om naar huis te gaan. Jeroen zat deze keer in de Amsterdam Arena , waar Ajax niet echt een goede beurt maakte.

En de laatste les : proeven van alle brouwsels Wat een verschillen kunnen er toch nog ontstaan , hoewel je iedereen de zelfde ingrediënten en opdracht geeft.

We hebben er weer een gezellige avond van gemaakt en de tijd vloog weer voorbij.

Koos had een bloemetje meegenomen voor Ger zijn vrouw, want die had per slot van rekening toch ook 4 avonden alleen in huis gezeten.

Ik wil Ger nogmaals bedanken voor zijn inbreng en ook Wim die hier en daar wat toelichting heeft verschaft.

Mensen, het is best leuk en mijn 2e likeur is al in de maak, dus rond de komende feestdagen tappen we uit ons eigen vaatje.

Conny