U bent bezoeken nummer

 Beste mensen

Hartelijk welkom op de website van Luctor et Fermento het wijngilde van Midden-Zeeland en omstreken met zelfs leden komend uit Zevenbergen.Fijn dat u er voor gekozen heeft om meer te weten te komen over ons wijngilde.Misschien zoekt u ons op na aanleiding van een presentatie of door iemands die al lid is van ons Gilde en zeer positief over ons gilde heeft verteld of bent u toevallig aan het zoeken geweest en bij ons terecht gekomen.Ons wijngilde is een gilde met ongeveer 120 leden die met grote passie wijn maken en vooral drinken,maar wel met mate. Ook het proeven van wijn tijdens een gildeactiviteit en gemaakt door een medelid,is zeer in trek.Ook het proeven van commerciele wijnen krijgt de aandacht en is ook van belang om te proeven waar je zelf staat met je wijn.Dan bedoel ik natuurlijk niet om je eigen gemaakte wijnen te verhandelen, maar om te kijken hoe het met de smaak, kleur, zuur e.d.is t.o.v. de commerciele wijnen.

Ons Gilde is opgericht in 1974 en bestaat in 2024 dus 50 jaar. Al die jaren heeft het Gilde zich ingezet om wijnen te maken met steeds de intentie de kwaliteit te verbeteren.Nu zult u denken bij wijn hoort druif, niets is minder waar. Als u denkt aan wijn kunt u ook denken aan vruchten zoals appel, braam, pruim, sleedoorn, vlier, aardbei, framboos,e.d.maar ook aan groentewijnen zoals peterselie, wortel, rode biet, suikerbiet en zelfs thee. Een van de leden heeft in 2012 een eerste prijs gehaald met zijn theewijn,met tevens het hoogst aantal punten van de keuring en u zult begrijpen dat alle aanwezigen juist deze wijn graag willen proeven. De fles bleek te klein en de wijn was van exellente kwaliteit. Dat er binnen ons Gilde uitstekende wijnen gemaakt worden bewijst ook een lid die in 2018 op de Nederlandse wijnkeuringen Nederlands kampioen is geworden. Om als Gilde trots op te zijn en de maker van de kampioenswijn was dat niet minder.

Naast het maken van wijnen van druif, vrucht en is alle niet voor de hand liggende samenstellingen organiseert het Gilde vele activiteiten voor de leden en toekomstige leden. Beginnend met de laatste groep wordt er jaarlijks een beginnerscursus georganiseerd met als doel mensen te interesseren voor het maken van wijn en in het lidmaatschap van ons Gilde. Met het cursusformulier kunt u zich daarvoor opgevenbij de cursusleiding. Daarnaast zijn er thema-avonden over het maken van bijzondere wijnen, ziektes en gebreken in wijn, werken met bijzondere gisten, zuren, voeding enz. verder is er een gezamelijke inkoop van wijnbenodigdheden en materialen is ons gildelokaal, lenen wij gereedschappen uit en maken we samen appel-,perensap voor de wijnbereiding. Ook zijn er gezellige avonden met een bbq, een kersdiner en indien mogelijk, elke twee jaar een reisje naar een professionele wijnmakerij,een wijngaard, een bevriend Gilde o.i.d.

Is uw belangstelling voor ons veelzijdige Gilde gewekt, schroom dan niet om contact met ons op te nemen of kom een avondje de sfeer proeven bij een activiteit (zie daarvoor onze activiteiten kalender) Altijd welkom

Namens het bestuur ,Wim Mulder (voorzitter)