Ciderworkshop
In het voorjaar wordt er voor de leden van het Gilde een workshop ‘cider maken‘ georganiseerd. De workshop beslaat twee zaterdagen, waarbij de eerste zaterdag gebruikt wordt om wat achtergrond op te doen over het proces, voor het zelf maken van appelsap en het starten van de vergisting. De tweede zaterdag gaat over het bottelen.
De leden nemen zelf de benodigde materialen mee, zoals gistfles en flessen om in te bottelen. Het gilde zorgt voor de toevoegingen.
De cursusdagen zijn terug te vinden in de agenda.
Aanmelden kan tot twee weken voor de start van de cursus.
U kunt zich aanmelden via onderstaand e-mailadres bij G. Goedegebuure, hij neemt van te voren contact met u op.
cursusleiding@luctoretfermento.nl
Workshop Cider 2014
Vrijdag 31 januari kregen we als leden van het Gilde een voorzichtige uitnodiging van Gert om samen een appelcider op te zetten, onder de titel “In het voorjaar maken is in de zomer drinken”.
Woensdag 5 februari kregen we een heel uitbundige mail als antwoord op de vele aanmeldingen. Deze workshop was dus zeker in goede aarde gevallen bij een groot aantal leden. Er hadden zich ca 25 deelnemers aangemeld en gelijk werd al het advies gegeven om volop aan het Grols bier te gaan met de welbekende beugelflesjes, deze zijn uitermate geschikt om de cider voor een 2e gisting op de fles te gebruiken. Natuurlijk zijn ook andere drukbestendige flessen geschikt.
Dan was het zaterdag 22 februari, de dag dat we appelsap gaan maken, guur, koud en vochtig weer. Een reden te meer om de handen uit de mouwen te steken, en je op deze manier warm te maken en te houden. Met een flinke groep van ca 25 personen zijn we aan de slag gegaan om ruim 500 liter appelsap te maken. Hiervoor heeft Jan de Jonge van Fruitmasters zijn bedrijf te beschikking gesteld aan de Gilde leden. En natuurlijk niet te vergeten de koffie, altijd lekker om van binnenuit op te warmen. Alleen het appelsap maken is al een hele leuke en gezellige happening op zich, zeker als er structuur in de organisatie zit, verloopt alles van een leien dakje.
Nadat iedereen van zijn of haar appelsap was voorzien, is dit op de fles gedaan, en alle toevoegingen, onder streng toezicht van Gert toegevoegd. Dit alles was goed doordacht en voorbereid, en op een centrale plaats in een van de loodsen waar een speciale plek was ingericht zodat er een goed overzicht bleef op de handelingen, en waar ook de nodige informatie gevraagd kon worden over hoeveelheid van de toevoegingen. Hierna zijn alle flessen voorzien van namen in zgn. fruitkisten gezet, en zijn ze door Jan met een heftruck op een geheime plaats neergezet, om “Freddo” het gist zijn werk te laten doen. Als beloning voor het vele werk kon iedereen een cider proeven, zoals we nu gaan maken, of in ieder geval zo het zou moeten worden.
Wat als bijzonder leuk is ervaren, dat we telkens door Gert op de hoogte werden gehouden van de vorderingen, en resultaten van de Cider, ook dat tussendoor de verschillende flessen cider werden onderscheiden met een lintje voor de beste, en iets mindere vergisters.
Dan was het eindelijk zaterdag 29 maart, prachtig zonnig weer, met een prima temperatuur de dag dat we de cider op de fles gaan doen.
Gert heeft de donderdag hiervoor in samenwerking met Jan alle fruitkisten met de flessen van de geheime bergplaats naar een koelcel op de begane grond laten brengen.
Alle deelnemers aan de workshop stonden al met kraakheldere flessen en allerlei gerief te popelen van ongeduld. Nadat Gert een korte uitleg heeft gegeven wat we deze morgen allemaal gaan doen, en wat er nog bijgevoegd moet worden, heeft iedereen zijn of haar fles(sen) cider uit de koelcel gehaald, op een speciaal ingerichte plek, lekker buiten in de zon is de cider op de fles gedaan, dit samen met zonnestralen van de voorjaarszon met benodigde toevoegingen.
Ik was blij verrast dat mijn fles een onderscheiding met een geel lintje had gekregen. Eerst hebben we de cider overgeheveld, nadat de flessen zijn voorzien van invert(suiker) en Bayanusgist was er ook de mogelijkheid om als experiment, 2 flesjes te voorzien van bessensap, om een rosé cider te maken, welke door Gert beschikbaar werd gesteld.
Wat al een goede gewoonte gaat worden was weer de mogelijkheid aan het einde van de workshop, een cider te proeven al of niet met toevoeging van bessensap.
Voor al het vele werk, de goede voorbereiding, en duidelijke instructie een woord van dank aan Gert, en de hulp die Gert ook tussendoor heeft gekregen van leden van het Gilde om de flessen bij te vullen, en flessen en watersloten te reinigen van overlopers.
En natuurlijk ook voor Jan de Jonge die zijn bedrijf hiervoor heeft opengesteld, en ook het werk dat hiervoor verzet moest worden.
Alles bij elkaar een zeer leuke, en leerzame workshop die zeker navolging verdient.
Piet Verhelst